Blog # 8

15 Oct

 

Petrodollar,  SWIFT,   BRICS

 

A vilag nemzetkozi kereskedelmenek alapja, a SWIFT kodrendszer, amit 1973 – ban het nemzetkozi bank  hozott letre, Tulajdonosai a reszvenyesei. Ma mar 212 orszag tobb mint  tizezer intezmenyevel van kapcsolatban, evente tobb billio tranzakciot bonyolit 99.999 szazalekos garanciaval. Ez egyben a postai szervize a vilag gazdasaganak, uzenetek es valuta atutalasok formajaban. Minden tranzakcio szimultan, keresztul megy a SWIFT halozaton  Hollandiaban , valamint  a SWIFT szerveren , az USA -ban es mindket helyen a tranzakciok masolatat 124 napig taroljak.

A   “G 10”  orszagok kozponti bankjai, ( ami 11 kozponti bankbol all ) , ( Kanada,Nemet,Olasz, Svajc,Francia, EU, Japan,Anglia, Norveg, Belga, USA ) 1998-ban, megkaptak a “Corporate ” felugyeletet, az “Inkorporated ” SWIFT  rendszer felett, ami lehetove teszi szamukra, hogy buntetest, szankciokat, vagy egyeb modositasokat vegezhetnek.

A  vilag  olajkereskedelme ,  US dollarban ( petrodollarban ) tortenik.  Az  OPEC  olajkitermelo es kereskedo orszagok, megegyeztek az USA – val ( 1973-ban ), hogy az olajat a nemzetkozi kereskedelemben US dollarban fogjak ertekesiteni. ( igy lett a dollar fedezete az olaj es a US dollar neve a petrodollar )ezzel letrehozva, egy orokre novekvo igenyt az amerikai dollarra.  Az olaj kereskedelmehez szukseges penznek,az amerikai kozponti bankon, a “Federal Reserve”-n kell keresztul folynia, . A nemzetkozi kereskedelemben, a petrodollar, ma mar tovabb ment az olajon,

Amikor a szocializmus osszeomlott, a “KELETI ” blokk is bekapcsolodott, ebbe , a mar “NYUGATI DEMOKRACIAK” altal felallitott nemzetkozi kereskedelembe.

Amikor a ( 9/11 ) a  “Vilag Kereskedelmi Kozpont”-ja elleni  tamadas 2001-ben megtortent, a CIA  letrehozta a ” Terrorist Financing Tracking Program”-ot , es engedelyt kert es kapott arra, hogy ennek mukodeset a US  Treasury (kozponti bank) ellenorzese ala  helyezze , ezzel minden tranzakcio ami a US szerveren  ment keresztul ellenorizhetove valt a terrorizmus uldozese cimszo alatt.

Iran ellen 2006-ban szankciot leptettek eletbe, ami egyszer es mindenkorra megmutatta, hogy a SWIFT rendszer monopol helyzetenel fogva , ma mar  egy gazdasagi fegyver,  altala nem csak , megfigyelni, belatni lehet a kereskedo orszagok gazdasagi eletebe, hanem barmelyiket le lehet kapcsolni a nemzetkozi kereskedelem verkeringeserol,  egyszoval gazdasagi nyomast lehet  gyakorolni a kulonbozo celok elerese erdekeben.

A nemzetkozi kereskedelemnek ez a tipusa, egy lathatatlan, globalizalast elosegito, tobb szalon futo, de egy kezben osszpontosulo, mindent tudo, mindent lato es mindenre kepes rendszerre valt, ami egy allando fenyegetettseget jelent, a nemzeti fuggetlenseguket szem elott tarto, allami vagy uj  tipusu kapitalizmust epito BRICS  es a hozzajuk csatlakozo es veluk kereskedni kivano orszagok szamara.  Nem lehet csodalkozni azon,  hogy ezek az orszagok  letrehozzak, a sajat  nemzeti  valutajukban torteno onallo, mas tipusu kereskedelmi rendszeruket.

 

 

Kurepov Borbala

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *